+31 (0)223631215
info@vosmetaalhandel.nl

VCA-certificaat en Weeelabex-certificering: verplicht of niet?

In branches zoals de bouw, de elektrotechniek en het transport wordt veel gebruikgemaakt van VCA- en Weeelabex-certificeringen. Hoe werken deze certificeringen, wat is hun doel en zijn ze verplicht? Lees er meer over is deze blog.

Wat is het doel van een VCA-certificaat?

De VCA is de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is bedoeld voor bedrijven waar risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd. Door uw bedrijf te laten certificeren door de VCA zijn u en uw klanten ervan verzekerd dat u een veilige en milieuvriendelijke werkomgeving heeft.

Is een VCA wettelijk verplicht?

Hoewel de VCA geen wettelijke verplichting is, is het wel een certificaat dat in verschillende branches vaak wordt vereist door opdrachtgevers. Een deel van de eisen in de Arbowetgeving worden gesteld aan bedrijven, worden namelijk met een VCA-certificaat gegarandeerd. Zo zien uw opdrachtgevers meteen of u als bedrijf aan de Arbowetgeving voldoet.

Verschillende VCA-soorten

De VCA is een verzamelnaam voor verschillende meer specifieke certificaten. Een aantal van deze certificaten zijn onder meer:

• Basisveiligheid VCA voor werknemers
• VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) voor leidinggevenden en zzp’ers
• VIL-VCU (Veiligheid voor intercedenten en Leidinggevenden) voor mensen in de uitzendbranche

Een VCA-certificaat halen bij het Nationaal Exameninstituut

Alle soorten VCA-certificaten kunnen worden behaald bij het Nationaal Exameninstituut. Dat kan dat op individuele basis gebeuren in een van de vele locaties van het instituut, of bij grotere bedrijven kan dit ook in-house gebeuren.

Handhaven op Weeelabex-certificering

De Weeelabex-certificering is – in tegenstelling tot de VCA – wel verplicht. Het is een door de Inspectie Leefomgeving en Transport in het leven geroepen certificaat voor bedrijven en werknemers die werken met afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Sinds 1 juli 2015 is deze certificering verplicht voor alle bedrijven die werken in deze branche en hier wordt ook actief op gehandhaafd.

Wilt u meer weten over certificeren? Vraag het eens aan de professionals van [company_name] in [city]. Zij vertellen u graag meer.