+31 (0)223631215
info@vosmetaalhandel.nl

Corrosie en het roesten van metaal

Roest en corrosie van metalen komen in veel verschillende vormen voor. Het bruinige roest van ijzer of de groene patina van koper zijn allebei vormen van roest. Maar wat is het precies en hoe werkt dit bij verschillende materialen? Lees er meer over in deze blog.

Wat is roest?
Roest is een vorm van metaalcorrosie die natuurlijk voorkomt bij alle metalen en die het gevolg is van wat oxidatie wordt genoemd. Oxidatie betekent dat het metaal een chemische reactie genereert wanneer het in aanraking komt met water en zuurstof (oxide). Dit zet het metaal om in een metaaloxide, oftewel in roest.

Wat is het verschil tussen corrosie en roest?
Corrosie is de benaming voor de aantasting van een metaal door contact met zijn omgeving. In het geval van roest gaat dit om aanraking met water en zuurstof, maar er zijn ook andere vormen van corrosie, bijvoorbeeld door aanraking met bepaalde zuren of andere industriële middelen.

Hoe ontstaat roest?
Roest is, zoals gezegd, een chemische reactie tussen metaal en zuurstof. Op atomair niveau worden de metaalatomen in een chemische reactie omgezet in een metaaloxide, zoals ijzeroxide. Water versnelt dit chemische proces enorm en zout water nog meer, aangezien het zout in de chemische reactie als geleider dient, die het proces stimuleert.

Welke verschijnselen zijn zichtbaar tijdens het roestproces?
Verschillende metalen reageren anders wanneer hun moleculen worden omgezet in hun oxidevorm.

IJzer
Roest op ijzer heeft de bekende bruinrode kleur. Kenmerkend voor ijzerroest is dat het volume ervan groter is dan het ijzer zelf. Dit zorgt voor schilferen en voor vervorming van het materiaal.

Koper
Bij koper ontstaat bij oxidatie een groenige gloed op het materiaal, wat afkomstig is door Malachiet, een mineraal dat in de chemische reactie wordt gecreëerd. Er wordt tevens koperoxide geproduceerd, wat een zwarte kleur aan het materiaal kan geven. De groenige gloed van het Malachiet wordt bijvoorbeeld in bronsgieterijen (brons is een legering van koper met tin) gebruikt om kunstvoorwerpen een zogenaamd Patina te geven.

Staal
Staal is een legering van ijzer met koolstof. In principe is het dus vergelijkbaar met de roest op ijzer, maar het verschil is dat door het hogere koolstofgehalte in metaal de roest een beschermende laag om het staal kan vormen, waardoor verdere oxidatie niet mogelijk is (het staal onder de roestlaag komt namelijk niet meer in aanraking met de zuurstof in de lucht).

Nadelen van roest
Roest zal op de lange termijn, als het oxidatieproces aanhoudt, het volledige metaal omzetten in een oxidevorm. Voordat het zover is, zal het voorwerp uiteraard al lang zijn vernield. Omdat roest een groter volume heeft dan het metaal waaruit het voortkomt, kan roest bepaalde structuren uit elkaar drukken en vervormen.

Meer weten over roest? Neem eens contact op met Metaalhandel J J Vos. De metaalprofessionals staan u graag te woord.