+31 (0)223631215
info@vosmetaalhandel.nl

We leven anno 2019 in een wegwerpmaatschappij. Veel van de producten die we gebruiken, gooien we weg als ze overbodig zijn geworden, kapot zijn of aan vervanging toe zijn omdat we ze te oud of gewoon niet meer mooi vinden. Dat doen we ook met ons oud ijzer en soorten metalen, zoals aluminium – denk maar eens aan een frisdrankblikje – koper en zink. Soms gooien we het zelfs gewoon bij het huisvuil, omdat dat nu eenmaal gemakkelijk is, maar gelukkig zijn we er steeds meer van bewust dat oud ijzer en metalen recyclebaar zijn. En dan niet zomaar recyclebaar, in de meeste gevallen zijn oud ijzer en metalen voor bijna 100% te recyclen en ook nog eens oneindig vaak. Wat dus betekent dat het keer op keer opnieuw gebruikt kan worden. En omdat hergebruik belangrijk is voor onze toekomst, wordt recyclen gestimuleerd en levert inleveren ook nog eens een leuk centje op.

Hergebruik
Inmiddels ontstaat ongeveer een kwart van al het staal dat op de wereld gebruikt wordt uit gerecycled schroot oftewel uit hergebruikt oud ijzer. Dit recyclen kent veel voordelen. Ten eerste zijn bij hergebruik geen nieuwe delfstoffen, zoals ijzererts nodig. Deze delfstoffen uit natuurlijke bronnen raken ooit uitgeput qua hoeveelheid en is het delven ervan ook nog eens zeer belastend voor het milieu. Voor recyclen is wel tot 95% energie te besparen (aluminium) en dat is een dubbele win-win situatie.

Hoe gaat nu dat recyclen in zijn werk?
Allereerst moeten oud ijzer en metalen worden aangeleverd bij een metaal recyclingbedrijf, zoals Vos metaalhandel. Dit kan rechtstreeks of via de containerservice waarin het ijzer al gescheiden kan worden. Alle verschillende soorten metalen komen vervolgens in een eigen sorteervak terecht, waarna er wordt gekeken of er nog direct bruikbare onderdelen tussen zitten, die direct hergebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt het ijzer van het metaal gescheiden (ferro en non-ferro) wat handmatig of met een grote magneet gebeurt. Uiteindelijk wordt het materiaal aangeboden ter omsmelting, waarna het weer in de markt gezet wordt om er nieuwe producten van te fabriceren.

Hebt u nu oud ijzer, een oude wasmachine, een auto of een dakgoot of regenpijp die u weg gaat gooien? Denk dan eens aan recyclen en breng uw spullen langs of laat ze ophalen.

 

Anno nu wordt het steeds gebruikelijker om oud ijzer en metaal, dat wat we in de volksmond ook wel schroot noemen, te recyclen en inmiddels bestaat al ruim een kwart van alles dat er aan staal in de wereld geproduceerd wordt, uit gerecycled schroot. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar meer gaat worden en dat veel van de producten gemaakt van ijzer en metaal al eerder een ‘leven’ hebben gehad in een totaal andere vorm.

Een bijdrage aan een beter milieu
Het proces van recyclen van oud ijzer draagt op een positieve wijze bij aan een beter milieu en wel van twee kanten. Ten eerste worden grondstoffen (delfstoffen) als aluminium, koper, zink en lood steeds schaarser. Hierdoor wordt het winnen ervan, steeds ingewikkelder, steeds duurder en kost het meer en meer energie. Daarnaast is het opnieuw verwerken van oud materiaal een duurzame oplossing en voorkomt het dat onze afvalberg groter en groter wordt. Omdat de grondstoffen schaarser worden, neemt de vraag naar oud ijzer en metaal snel toe. Dit betekent ook dat er betaald wordt voor het verkrijgen van dit schroot en dat dat oud ijzer of die oude fiets die bij u in de schuur staat weg te roesten, nog een aanzienlijk bedrag kan opleveren. Dit kan ook een reden zijn om niet met uw spullen naar de milieustraat te rijden, maar contact met een metaalbedrijf, zoals Vos in Den Helder, op te nemen om uw spullen op te halen. Uiteraard kunt u ze ook komen brengen.

Wat krijg ik voor mijn oude ijzer?
De precieze dagwaarde – het bedrag dat u krijgt voor uw oude schroot – hangt af van de vraag en het aanbod op de wereldmarkt. Ook zijn bedragen niet voor alle soorten ijzer gelijk. Zo leveren aluminium, lood en zink, meer op dan ‘gewoon’ ijzer en metaal. Er zijn websites waarop gemakkelijk te berekenen is wat ongeveer de prijs zal zijn die voor het materiaal dat u aanbiedt, betaald kan worden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het rekenmodel op oudijzer-prijs.nl.

Hebt u oud ijzer, gun het een tweede leven en neem contact op met Vos Metaalbedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in het inzamelen, verwerken en recyclen van oud metaal en komen graag bij u langs.

Vos Metaalhandel is al jaren actief in het inzamelen, verwerken en recyclen van oud metaal. Maar hier komt nog best wel veel bij kijken. In deze blog geven we een klein overzicht van alle verschillende aspecten waar een moderne metaalhandel mee te maken krijgt.

Afval- en schrootverwerking in Nederland

De regels wat betreft de verwerking van afval en schroot kunnen nogal complex worden, vooral als u in een onderneming werkt waar veel verschillende afvalstromen zijn. Uw metaalhandel kan u adviseren over de meest duurzame en prijsbewuste oplossingen voor uw afval en schroot in Nederland.

Waardevolle metalen

Goud en zilver zijn zeker niet de enige waardevolle metalen. Sterker nog, u kunt nog best wel wat geld krijgen voor uw schroot. Zo is uw metaalhandel altijd op de hoogte van de huidige prijzen van waardevolle metalen zoals koper. Ook als particulier kunt u op deze manier een mooi zakcentje verdienen door zelf oud koper te verzamelen.

VCA- en Weeelabex-certificering

Bij een professionele metaalhandel kunt u als onderneming terecht voor het halen van uw VCA- en Weeelabex-certificeringen. Zo levert uw bedrijf direct een bijdrage aan een meer duurzame metaalverwerking en aan een beter milieu.

Recycling voor bedrijven

Als bedrijf wilt u zich bezighouden met uw kerntaken en daarbij wilt u zich geen zorgen maken over afval en schroot. Daar is uw metaalbedrijf voor. Met veel vakkennis en ervaring helpt uw metaalbedrijf u om uw afvalstromen zo in te richten dat het zo efficiënt mogelijk wordt verwerkt en dat u er financieel zo positief mogelijk uitkomt. Zo weet uw afvalverwerker precies wat de kosten en baten zijn in verschillende afvalstromen en kan deze ervoor zorgen dat zoveel mogelijk van uw afval op de juiste manier wordt gerecycled. Zo draagt u uw steentje bij aan het milieu en bent u ook nog eens prijsbewust bezig voor uw onderneming.

Geld verdienen als particulier
Ook als particulier kunt u een centje bijverdienen door zelf oud ijzer te verzamelen bij u in de buurt en het in te leveren bij uw lokale metaalbedrijf. U komt simpelweg langs met uw oud metaal en het wordt ter plekke voor u gesorteerd en gewogen. En voordat u weggaat krijgt u meteen betaald!

Voor uw oud metaal in de regio Den Helder komt u langs bij Vos Metaalhandel, uw professional in oud ijzer.

Het verwerken en recyclen van afval en schroot in Nederland kan soms nogal complex lijken. Als het om oud ijzer gaat dan weten wij bij Metaalhandel J J Vos precies hoe het is geregeld. In deze blog zullen we alles voor u op een rijtje zetten.

Oud ijzer in Nederland: hoe zit het nu?
Oud ijzer is geld waard, daarom is het niet vreemd dat er wereldwijd een grote handel bestaat in oud ijzer en dat is in Nederland niet anders. Naast de milieustraten en de inzameling die door Nederlandse gemeenten wordt georganiseerd zijn er ook veel gespecialiseerde bedrijven die zich bezighouden met de verwerking en inzameling van oud ijzer.

Oud ijzer laten ophalen
Bent u bezig met een verbouwing, of bent u uw schuur aan het opruimen, dan kunt u in Nederland vrij eenvoudig gratis uw oud ijzer laten ophalen. Sterker nog, in veel gevallen zult u er zelfs nog voor betaald krijgen. Het is dus in het geheel niet nodig om zelf naar de milieustraat te rijden, waar u niets krijgt voor uw oud ijzer. Bel simpelweg een oud-ijzerbedrijf, zoals Metaalhandel J J Vos in Den Helder en uw oud ijzer wordt simpelweg bij u opgehaald.

Waarde oud ijzer
De waarde van oud ijzer verandert continu, afhankelijk van de wereldwijde handel in verschillende metalen. Uw oud-ijzerhandelaar hanteert altijd de huidige dagprijs voor de metalen die u aanbiedt. Zo zijn metalen zoals lood, aluminium en zink doorgaans een stuk waardevoller dan ijzer en metaal. U kunt de huidige waarde van uw metalen bekijken op de website oudijzer-prijs.nl.

Wat gebeurt er met oud ijzer?
Het bedrijf dat uw oud ijzer verwerkt zal allereerst de verschillende soorten metalen van elkaar scheiden. Deze gesorteerde metalen kunnen vervolgens aangeboden worden als grondstof voor alle bedrijven die producten van metaal maken. Goed gesorteerd metaal is namelijk eenvoudig te recyclen en kan worden gebruikt voor het maken van producten zoals auto-onderdelen, kettingen, of eigenlijk alles wat van metaal is gemaakt.

Minimumgewicht
De waarde van oud ijzer is niet erg hoog, dus bij kleine hoeveelheden is het voor bedrijven niet interessant om het bij u op te halen. Toch kunt u ook bij kleine hoeveelheden wat geld verdienen door uw oud ijzer zelf bij uw oud-ijzerhandelaar in te leveren. Zo verdient u al snel een tientje voor een oude fiets, bijvoorbeeld.

Voor meer informatie over oud ijzer in Nederland neemt u contact op met Metaalhandel J J Vos uit Den Helder. Wij helpen u graag verder.

Roest en corrosie van metalen komen in veel verschillende vormen voor. Het bruinige roest van ijzer of de groene patina van koper zijn allebei vormen van roest. Maar wat is het precies en hoe werkt dit bij verschillende materialen? Lees er meer over in deze blog.

Wat is roest?
Roest is een vorm van metaalcorrosie die natuurlijk voorkomt bij alle metalen en die het gevolg is van wat oxidatie wordt genoemd. Oxidatie betekent dat het metaal een chemische reactie genereert wanneer het in aanraking komt met water en zuurstof (oxide). Dit zet het metaal om in een metaaloxide, oftewel in roest.

Wat is het verschil tussen corrosie en roest?
Corrosie is de benaming voor de aantasting van een metaal door contact met zijn omgeving. In het geval van roest gaat dit om aanraking met water en zuurstof, maar er zijn ook andere vormen van corrosie, bijvoorbeeld door aanraking met bepaalde zuren of andere industriële middelen.

Hoe ontstaat roest?
Roest is, zoals gezegd, een chemische reactie tussen metaal en zuurstof. Op atomair niveau worden de metaalatomen in een chemische reactie omgezet in een metaaloxide, zoals ijzeroxide. Water versnelt dit chemische proces enorm en zout water nog meer, aangezien het zout in de chemische reactie als geleider dient, die het proces stimuleert.

Welke verschijnselen zijn zichtbaar tijdens het roestproces?
Verschillende metalen reageren anders wanneer hun moleculen worden omgezet in hun oxidevorm.

IJzer
Roest op ijzer heeft de bekende bruinrode kleur. Kenmerkend voor ijzerroest is dat het volume ervan groter is dan het ijzer zelf. Dit zorgt voor schilferen en voor vervorming van het materiaal.

Koper
Bij koper ontstaat bij oxidatie een groenige gloed op het materiaal, wat afkomstig is door Malachiet, een mineraal dat in de chemische reactie wordt gecreëerd. Er wordt tevens koperoxide geproduceerd, wat een zwarte kleur aan het materiaal kan geven. De groenige gloed van het Malachiet wordt bijvoorbeeld in bronsgieterijen (brons is een legering van koper met tin) gebruikt om kunstvoorwerpen een zogenaamd Patina te geven.

Staal
Staal is een legering van ijzer met koolstof. In principe is het dus vergelijkbaar met de roest op ijzer, maar het verschil is dat door het hogere koolstofgehalte in metaal de roest een beschermende laag om het staal kan vormen, waardoor verdere oxidatie niet mogelijk is (het staal onder de roestlaag komt namelijk niet meer in aanraking met de zuurstof in de lucht).

Nadelen van roest
Roest zal op de lange termijn, als het oxidatieproces aanhoudt, het volledige metaal omzetten in een oxidevorm. Voordat het zover is, zal het voorwerp uiteraard al lang zijn vernield. Omdat roest een groter volume heeft dan het metaal waaruit het voortkomt, kan roest bepaalde structuren uit elkaar drukken en vervormen.

Meer weten over roest? Neem eens contact op met Metaalhandel J J Vos. De metaalprofessionals staan u graag te woord.

Dat koper geld waard is weten veel mensen wel, maar ook zaken die u intuïtief als afval zou aanzien, zoals oude roestige fietsframes of badkuipen, kunnen geld waard zijn. U kunt ze gewoon langsbrengen bij uw schroothandelaar en zo heeft u snel geld in de zak. Lees er meer over in deze blog.


Koper meest waardevol

De metaalprijzen fluctueren enorm. Toch is koper, bijvoorbeeld, altijd een van de meer waardevolle metalen. Als u uw oud ijzer verzamelt, komt u simpelweg langs bij de schroothandelaar. Uw materialen zullen hier worden gesorteerd en gewogen en u krijgt dan simpelweg de dagprijs voor de materialen mee. Zo simpel is het.

Apparaten met metaal

Ook apparaten waar metaal in zit verwerkt kunnen u nog steeds geld opleveren. Oude computers zitten vol met waardevolle metalen, in de moederborden maar ook de frames zelf. Ook oude koelkasten en airconditioners bevatten metalen, maar let op dat bij dergelijke apparaten wel bepaalde soms strenge milieuregels kunnen gelden met betrekking tot de recycling ervan. Uw schroothandelaar vertelt u graag meer.

Minimumgewicht

Als particulier kunt u niet bij alle schroothandelaren terecht, omdat er minimumgewichten gelden. Zo niet bij [company_name]. Benadert u ons voor de inkoop van oud ijzer en andere metalen? Voor iedereen, particulier of bedrijf, is het meer dan ooit van belang dat zijn aangeboden kilo’s exact in kaart worden gebracht. [company_name] garandeert dat: “Een kilo ook echt een kilo is bij ons!” De weging van de materialen gebeurt bij ons op de werf op de weegbrug of op weegschalen.

Particulieren

Particuliere klanten ontvangen voor hun gebrachte materiaal een marktconforme prijs en een nota met daarop vermeld:
– Welk materiaal is ingeleverd
– Het totale aantal kilo’s
– De prijs per kilo
– Het totaal te ontvangen bedrag

Bedrijven

Voor bedrijven wordt de papieren en financiële administratie afgehandeld in de week na levering. Indien de klant dit wenst, kan de facturatie per dag, per week, per twee weken of per maand plaatsvinden.

Ook geld verdienen met uw oud metaal? Kom langs bij [company_name] of neem contact op voor vragen.

In branches zoals de bouw, de elektrotechniek en het transport wordt veel gebruikgemaakt van VCA- en Weeelabex-certificeringen. Hoe werken deze certificeringen, wat is hun doel en zijn ze verplicht? Lees er meer over is deze blog.

Wat is het doel van een VCA-certificaat?

De VCA is de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is bedoeld voor bedrijven waar risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd. Door uw bedrijf te laten certificeren door de VCA zijn u en uw klanten ervan verzekerd dat u een veilige en milieuvriendelijke werkomgeving heeft.

Is een VCA wettelijk verplicht?

Hoewel de VCA geen wettelijke verplichting is, is het wel een certificaat dat in verschillende branches vaak wordt vereist door opdrachtgevers. Een deel van de eisen in de Arbowetgeving worden gesteld aan bedrijven, worden namelijk met een VCA-certificaat gegarandeerd. Zo zien uw opdrachtgevers meteen of u als bedrijf aan de Arbowetgeving voldoet.

Verschillende VCA-soorten

De VCA is een verzamelnaam voor verschillende meer specifieke certificaten. Een aantal van deze certificaten zijn onder meer:

• Basisveiligheid VCA voor werknemers
• VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) voor leidinggevenden en zzp’ers
• VIL-VCU (Veiligheid voor intercedenten en Leidinggevenden) voor mensen in de uitzendbranche

Een VCA-certificaat halen bij het Nationaal Exameninstituut

Alle soorten VCA-certificaten kunnen worden behaald bij het Nationaal Exameninstituut. Dat kan dat op individuele basis gebeuren in een van de vele locaties van het instituut, of bij grotere bedrijven kan dit ook in-house gebeuren.

Handhaven op Weeelabex-certificering

De Weeelabex-certificering is – in tegenstelling tot de VCA – wel verplicht. Het is een door de Inspectie Leefomgeving en Transport in het leven geroepen certificaat voor bedrijven en werknemers die werken met afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Sinds 1 juli 2015 is deze certificering verplicht voor alle bedrijven die werken in deze branche en hier wordt ook actief op gehandhaafd.

Wilt u meer weten over certificeren? Vraag het eens aan de professionals van [company_name] in [city]. Zij vertellen u graag meer.

Om een bijdrage te leveren aan een duurzamer milieu is het een goede zaak om zoveel mogelijk producten te hergebruiken oftewel te recyclen. Op veel plaatsen wordt al aan structurele afvalscheiding gedaan, waarna producten opnieuw in een productieproces terecht komen en dit kan ook bijzonder goed met oud ijzer en diverse andere metaalsoorten. Oud ijzer en metalen hebben de eigenschap dat ze oneindig keer opnieuw gebruikt kunnen worden zonder dat hun kwaliteit afneemt. Dit geeft een besparing, zowel op fossiele grondstoffen, zoals ijzererts, als op kosten want wist u bijvoorbeeld dat de energie die nodig is om uit gerecycled aluminium bijvoorbeeld blikjes te maken 95% minder is dan het maken van nieuwe blikjes?

 

Recyclen voor particulieren

Iedereen heeft in zijn of haar huis wel spullen die niet meer gebruikt worden en die onder de categorie van oud ijzer of andere metalen vallen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan die oude computer, die op zolder staat, een oude wasmachine, of de coaxkabel die in de schuur ligt. In een aantal gevallen wordt, vaak uit gemakzucht of onwetendheid, schroot bij het restafval aangeboden of naar de milieustraat gebracht. Dat laatste draagt wel bij aan een beter milieu, maar wist u dat u uw schroot beter naar een metaal recyclingbedrijf kunt brengen? U krijgt er dan ook nog een leuk centje voor, afhankelijk van de prijs van het schroot en het geleverde. Schroot kan bij u opgehaald worden, u kunt het bijvoorbeeld verzamelen in een of meer geleverde containers als u bijvoorbeeld gaat verbouwen, of u kunt het komen brengen. Een telefoontje is voldoende.

 

Recyclen voor bedrijven

Afhankelijk van het soort bedrijf dat u runt, kunt u oud ijzer en metalen op verschillende manieren recyclen. We kunnen met u afspraken maken of bijvoorbeeld het vernietigen van afgeschreven computers. Ook kunnen we containers bij uw bedrijf plaatsen waar u uw schrootafval in kunt scheiden en is de container vol, dan vervangen we deze binnen 24 uur voor een nieuwe. Hebt u nu een bouw- of sloopbedrijf dan kunnen we standaard afspraken maken over bouwafval, zoals knipijzer.

 

Als u een bijdrage wilt leveren aan een duurzamere samenleving en denkt aan het recyclen van uw oud ijzer en metalen? Neem contact met ons op en we bespreken samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.

We leven anno 2019 in een wegwerpmaatschappij. Veel van de producten die we gebruiken, gooien we weg als ze overbodig zijn geworden, kapot zijn of aan vervanging toe zijn omdat we ze te oud of gewoon niet meer mooi vinden. Dat doen we ook met ons oud ijzer en soorten metalen, zoals aluminium – denk maar eens aan een frisdrankblikje – koper en zink. Soms gooien we het zelfs gewoon bij het huisvuil, omdat dat nu eenmaal gemakkelijk is, maar gelukkig zijn we er steeds meer van bewust dat oud ijzer en metalen recyclebaar zijn. En dan niet zomaar recyclebaar, in de meeste gevallen zijn oud ijzer en metalen voor bijna 100% te recyclen en ook nog eens oneindig vaak. Wat dus betekent dat het keer op keer opnieuw gebruikt kan worden. En omdat hergebruik belangrijk is voor onze toekomst, wordt recyclen gestimuleerd en levert inleveren ook nog eens een leuk centje op.

 

Hergebruik

Inmiddels ontstaat ongeveer een kwart van al het staal dat op de wereld gebruikt wordt uit gerecycled schroot oftewel uit hergebruikt oud ijzer. Dit recyclen kent veel voordelen. Ten eerste zijn bij hergebruik geen nieuwe delfstoffen, zoals ijzererts nodig. Deze delfstoffen uit natuurlijke bronnen raken ooit uitgeput qua hoeveelheid en is het delven ervan ook nog eens zeer belastend voor het milieu. Voor recyclen is wel tot 95% energie te besparen (aluminium) en dat is een dubbele win-win situatie.

 

Hoe gaat nu dat recyclen in zijn werk?

Allereerst moeten oud ijzer en metalen worden aangeleverd bij een metaal recyclingbedrijf, zoals Vos metaalhandel. Dit kan rechtstreeks of via de containerservice waarin het ijzer al gescheiden kan worden. Alle verschillende soorten metalen komen vervolgens in een eigen sorteervak terecht, waarna er wordt gekeken of er nog direct bruikbare onderdelen tussen zitten, die direct hergebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt het ijzer van het metaal gescheiden (ferro en non-ferro) wat handmatig of met een grote magneet gebeurt. Uiteindelijk wordt het materiaal aangeboden ter omsmelting, waarna het weer in de markt gezet wordt om er nieuwe producten van te fabriceren.

 

Hebt u nu oud ijzer, een oude wasmachine, een auto of een dakgoot of regenpijp die u weg gaat gooien? Denk dan eens aan recyclen en breng uw spullen langs of laat ze ophalen.

We leven anno 2019 in een wegwerpmaatschappij. Veel van de producten die we gebruiken, gooien we weg als ze overbodig zijn geworden, kapot zijn of aan vervanging toe zijn omdat we ze te oud of gewoon niet meer mooi vinden. Dat doen we ook met ons oud ijzer en soorten metalen, zoals aluminium – denk maar eens aan een frisdrankblikje – koper en zink. Soms gooien we het zelfs gewoon bij het huisvuil, omdat dat nu eenmaal gemakkelijk is, maar gelukkig zijn we er steeds meer van bewust dat oud ijzer en metalen recyclebaar zijn. En dan niet zomaar recyclebaar, in de meeste gevallen zijn oud ijzer en metalen voor bijna 100% te recyclen en ook nog eens oneindig vaak. Wat dus betekent dat het keer op keer opnieuw gebruikt kan worden. En omdat hergebruik belangrijk is voor onze toekomst, wordt recyclen gestimuleerd en levert inleveren ook nog eens een leuk centje op.

 

Hergebruik

Inmiddels ontstaat ongeveer een kwart van al het staal dat op de wereld gebruikt wordt uit gerecycled schroot oftewel uit hergebruikt oud ijzer. Dit recyclen kent veel voordelen. Ten eerste zijn bij hergebruik geen nieuwe delfstoffen, zoals ijzererts nodig. Deze delfstoffen uit natuurlijke bronnen raken ooit uitgeput qua hoeveelheid en is het delven ervan ook nog eens zeer belastend voor het milieu. Voor recyclen is wel tot 95% energie te besparen (aluminium) en dat is een dubbele win-win situatie.

 

Hoe gaat nu dat recyclen in zijn werk?

Allereerst moeten oud ijzer en metalen worden aangeleverd bij een metaal recyclingbedrijf, zoals Vos metaalhandel. Dit kan rechtstreeks of via de containerservice waarin het ijzer al gescheiden kan worden. Alle verschillende soorten metalen komen vervolgens in een eigen sorteervak terecht, waarna er wordt gekeken of er nog direct bruikbare onderdelen tussen zitten, die direct hergebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt het ijzer van het metaal gescheiden (ferro en non-ferro) wat handmatig of met een grote magneet gebeurt. Uiteindelijk wordt het materiaal aangeboden ter omsmelting, waarna het weer in de markt gezet wordt om er nieuwe producten van te fabriceren.

 

Hebt u nu oud ijzer, een oude wasmachine, een auto of een dakgoot of regenpijp die u weg gaat gooien? Denk dan eens aan recyclen en breng uw spullen langs of laat ze ophalen